Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е ръководил "Духовната академия" в София. Автор е на множество трудове и тълкувания в старозаветната история, библейската археология и херменевтиката.

От 1967 г. до 1970 г. доц. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената през 1967 г. българска православна църковна община в Австрия.

Проф. Шиваров беше консултант за православните църкви в създадената след Втория Ватикански събор организация „Pro Oriente“ и представляваше Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20