Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е ръководил "Духовната академия" в София. Автор е на множество трудове и тълкувания в старозаветната история, библейската археология и херменевтиката.

От 1967 г. до 1970 г. доц. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената през 1967 г. българска православна църковна община в Австрия.

Проф. Шиваров беше консултант за православните църкви в създадената след Втория Ватикански събор организация „Pro Oriente“ и представляваше Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10
Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30