Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или  Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в  полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните  хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100%  заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец  август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център  в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация,  благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки,  както и на ски зоната в подножието му: 

Освен това, за разлика от големите  курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки.  Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова  ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се  наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото  няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “-  обяснява Димитринка. 
А какво да правим, когато няма сняг през  зимата?  

Това не спира гостите, защото Берковица,  заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в  творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът  на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В  Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов  барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар.  Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на  минути. А от хижата до самия връх има  чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при  снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската  художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както  и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и  колорит. А какво да хапнем там ? : 
„Могат да се опитат типични берковски  ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница  – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във  всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка  Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе  чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина.  Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в  заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица. 
Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица
В едно малко село, скрито в сърцето на Деветашкото плато, животът ври и кипи с енергия, която предизвиква възхита. Село Кърпачево се е превърнало в символ на това как хората, обединени от обща цел, могат да обърнат демографските тенденции и да съживят..
Туристическият сектор в България отбелязва ръстове в последните години, както в летния, така и в зимния сезон. По данни на ресорното министерство до началото на октомври българските граждани, посетили туристически дестинации в страната, са били 1 млн...
Конните преходи са нестандартен начин човек да опознае България. Маршрутите често преминават през места, недостъпни за масовия турист и са наситени с приключения и културни преживявания. Седмица на кон у нас струва между 1200 и 1500 евро – с..