Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid мерките ще зависят от заетите интензивни легла в болниците

Снимка: БГНЕС

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план, представен от кабинета. Според плана България е разделена на 6 клъстера от области, които ще се следят общо, и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден и с прогноза за следващите 5 дни. Така всяко семейство и бизнес може да е наясно с това, какво предстои. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки. Първи етап е – 50% заетост на интензивните легла (мерките са малки), втори етап - 60% (има мерки, но всички бизнеси работят, както и училищата), трети етап - 70% (тогава ще започват първите по-меки ограничителни мерки, но децата от 1 до 4 клас ще ходят на училище), четвърти етап - 80% заетост (при него ще се прави симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките). Към момента има опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40