Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петльовден – ритуали за здраве на мъжката челяд

Снимка: архив

Петльовден е народен празник за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Чества се в Източна България – от Добруджа до най-южните райони на страната ни. Като дата съвпада с християнския Сретение Господне, отбелязван също на 2 февруари – тогава Богородица, спазвайки еврейския закон, посетила храма на 40-ия ден след раждането на Божия син, преминала през ритуално пречистване и принесла в жертва две гургулици. 

В нашата традиция на този ден се извършвало жертвоприношение на птица – петел, в някои селища непременно черен. 


Във всяка къща, в която има момчета, майката колела петел на прага на пътната врата. В някои селища това правело момче, недостигнало полова зрелост, наричали го петелар. С кръвта на петела майката правела кръстен знак на челата на момчетата, както и по вратите на къщата. След това сварявала жертвената птица и раздавала на съседите, заедно с кравайчета или парчета от пита. Обичаят се осмисля като продуциращ плодородие и мъжката плодовитост. 


Това обяснява и жертвоприношението на петел, който в българския фолклор има многозначна символика – свързва се със слънцето, изгрева и настъпването на новия ден от една страна. От друга страна, е олицетворение на мъжкото начало и оплодителна способност, както и женската способност за възпроизвеждане. Този езически празник днес също се отбелязва, макар и по-скоро като напомняне за старинните български традиции.

Още интересни моменти от обичая ще намерите в публикацията „Сретение Господне, Втори Трифунец и Петльовден“ от колекцията на Радио България.

Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50