Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводство по иновативна технология – ключът към успеха на родна агрокомпания

Снимка: Facebook/EcomaatBulgaria

Изграждането на успешен бизнес с производството на полезни за здравето на хората стоки е предизвикателство в съвременния свят. От една страна конкуренцията на този все още нишов в някои от страните пазар е голяма. От друга обаче, интересът на клиентите към природните продукти и чистите храни става все по-осезаем. Сънародникът ни Атанас Кръчмаров вече познава всяка неравност, проба и грешка по този път, по който върви заедно със семейството си вече 21 години. Производството, в което влагат много и ежедневни грижи, се разполага удобно в сегмент от икономиката, превърнал се в запазена марка за България – добива на етерични масла и техните екстракти, с цел използването им в козметичната индустрия.

Страната ни е на едно от водещите места по добив на билки в Европа. Всяка година специализираните пунктове у нас събират и обработват между 15 000 и 17 000 тона лечебни растения, като по данни на Асоциацията на билкарите у нас, 80 % от добива им се изнася за пазари като Швейцария, Италия, Франция, Испания Полша, Чехия, САЩ и Азия. През 2020 година обаче се отчита спад в износа, който се свива до под 9000 тона. Българските билки съдържат по-голямо количество ценни вещества, което повишава и лековитите им качества, спрямо добитите на други места по света.

Вероятно вече се питате – какви са тайните на производствения процес на родните предприемачи, герои от тази история? Най-голямата е внедряването на специална система, която Атанас и семейството му внасят от Нидерландия.

„Технологията, по която работим, съществува от поне 30 години. Все още обаче не е така наложена в индустрията, тъй като е изключително скъпа като апаратура и технологични решения. Позволява ни да произвеждаме екстракти от растения, които със съществуващите до момента технологии, не могат да бъдат извлечени – обяснява Атанас Кръчмаров и допълва: – Преработката на растителните суровини се случва при много ниски температури, което позволява извличането на витамини и останалите полезни вещества. Използването на втечнени газове позволява растителният екстракт да остане чист от отровните органични разтворители, които се използват при други технологии за извличане.“

Всичко това дава самочувствие на предприемача, че влага в козметичните и хранителните си продукти напълно безвредни за човешкото здраве есенции.

От самото си създаване, семейната компания кандидатства за финансиране по различни европейски програми.

„С пари от програма САПАРД довършихме нашата дестилерия за извличане на етерични масла. Възползвахме се от тези програми и за внедряването в производството на внесената от Нидерландия технологична система, за закупуването техника и други земеделски практики“ – посочва Атанас Кръчмаров.

Проектът, по който работят в момента, включва 17 партньори от 11 държави, финансиран е по програма „Хоризонт 2020“ и е с изключителна стойност за бъдещето на козметичната индустрия.

„Неговата цел е създаването на иновативни съставки за козметиката, базирани на растителните суровини. Надяваме се да успеем да култивираме диворастящ здравец, люляк и др. Опитите и сертифицирането на новата съставка ще продължат 4 години, а след това ни предстои да предложим включването ѝ в козметични продукти в цяла Европа и света.“

Едва ли има предприемач или производител у нас, чийто бизнес да не е засегнат от значителния ръст на цените на енергоносителите. Атанас Кръчмаров и семейството му също не са изключение, като поне засега работата на неговия екип от 25 души не е застрашена. Наред с екстрактите, продължава производството и на хранителна добавка, която съдържа розово масло. Многобройните ѝ полезни свойства я правят препоръчителна при бъбречни и чернодробни проблеми, както и за подобряването на хормоналния баланс. Пазарът в САЩ и Китай реагира изключително добре на нейната поява и в момента продуктът е сред най-търсените в двете държави.

Снимки: Facebook/EcomaatBulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37