Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Бизнесът и гражданите очакват решения за енергийната криза

Президентът призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на индустрията ни.

Снимка: president.bg

Пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев коментира, че правителството трябва да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Той подчерта, че са нужни неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. В Пловдив при посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“, държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

След срещата президентът заяви, че енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия, не могат да бъдат изоставени в условията на остра енергийна криза, за което са нужни навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. Президентът подчерта, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. Според Румен Радев трябва да бъдат направени нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“. "Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане", допълни Румен Радев. 

В отговор на въпрос за АЕЦ „Белене“ президентът бе категоричен, че България има бъдеще като ядрена държава, затова е необходимо  възможно най-бързо да се вземе решение по темата. „Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев. Той посочи, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите. „Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, допълни Румен Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36