Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

149 години от гибелта на Васил Левски

Румен Радев: Свободата може да бъде достояние само на просветен народ

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред паметника на Васил Левски в София по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата”, заяви президентът Румен Радев. “Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си”, изтъкна държавният глава. Според него почитта към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. “Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща”, заключи той.

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин”, заяви премиерът Кирил Петков по повод годишнината от обесването на Васил Левски. По думите му, с особена яснота днес звучи неговото верую: „Дела трябват, а не думи”. “Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява”, каза още министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10