Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Русия нападна Украйна

МВнР създаде щаб за евакуация на всички желаещи българи от Украйна

| обновено на 24.02.22 в 12:11
Руска военна техника край Донецк, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция в Донбас. В телевизионно обръщение към руснаците той каза, че „народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ“. 

Атаката започна с ракетни удари срещу военни и комуникационни обекти на цялата територия на Украйна. Според украинската гранична служба руските части настъпват от 5 посоки, вкючително от Крим и Беларус. Съобщава се за десетки загинали в боевете и при въздушните атаки. Тежки боеве с танкове се водят пред Харков. Украинската страна твърди, че е свалила 6 руски военни самолета и един хеликоптер. Президентът на Беларус Александър Лукашенко подчерта, че беларуските войски не участват в кампанията.

В цяла Източна Украйна са чути експлозии от ракетни нападения, включително и край летище Бориспол в Киев. Според украинското вътрешно министерство руски военни вече има в Одеса, а силите на Москва настъпват към Харков. Цивилни с автомобили масово напускат столицата. Украйна въведе военно положение и властите отправиха призиви да се избегне паниката и хората да не напускат домовете си.  

Украинският президент Володимир Зеленский призова руснаците на руски език да не подкрепят „голяма война в Европа“ и заяви, че Кремъл ги лъже, че ще освобождават Украйна. Зеленский каза, че се е опитал да се обади на Путин, но "не е имало отговор, само мълчание".  

НАТО свика спешна виртуална среща на върха заради конфликта в Украйна.  

Нидерладия ще осигури изтребители Ф-35 за България, които да дават бързи предупреждения за тревога в случай на руска заплаха, обяви нидерландският премиер Марк Рюте пред семинар, посветен на бъдещата стратегическа концепция за НАТО. 

Външният министър Теодора Генчовска отмени насроченото за 24 февруари свое посещение в Киев, но беше първият български официален представител, който още в първите часове на драмата категорично осъди военната агресия.

Българското външно министерство обяви готовност да евакуира всички желаещи българи от Украйна. Депутатът от украинският парламент с български произход Антон Кисе пред БНР също призова София при нужда да приеме български жени и деца от нападнатата държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40