Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие в надпреварата за наградите БАФТА

Снимка: архив

Късометражният филм с изцяло българско участие „Три заседания на чрезвичайния комитет“ (Three Meetings of the Extraordinary Committee) е номиниран за наградата на Британската филмова академия – БАФТА, в категорията за най-добър късометражен британски филм. Режисьори на лентата са Майкъл Уудуорд и Макс Барън, които от години работят в тандем основно в областта на рекламата. И въпреки че двамата не говорят български, 18-минутната история е разказана изцяло на български език, с участието само на български актьори и е заснета у нас – в село Студена, Пернишка област. „Идеята за този филм в действителност стартира с местоположението – за нас беше изключително важно по какъв начин можем да използваме това необикновено място и тези готини артисти“, казва Барън.

Филмът е заснет в началото на 2020 година в изцяло черно-бяла стилистика и представлява силна метафора за ситуацията с Брекзит и положението, в което изпада Великобритания.

Главната роля е поверена на младия Мартин Христов, а негови партньори са Васил Драганов, Стефан Къшев, Николай Брънзалов, Валентин Гошев, Димитър Селенски и Иван Несторов. Картината е дело на българския оператор Крум Родригес, работил по най-успешните родни кинопродукции през последните 10 години – "Бащата", "Слава" и "Виктория".

Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 13 март.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00