Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на руското настъпление е Киев

Снимка: БГНЕС

Второ денонощие руската армия настъпва в Украйна. Сраженията вече са в околностите на Киев. Украинската столица цяла нощ е атакувана с ракети. Много киевчани прекараха нощта в бункери или в метростанциите. 

В първия ден на руското нашествие са убити 137 цивилни и военни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военни. Руски саботажни групи вече са влезли в Киев, каза Зеленски. Във видеобръщение към нацията президентът подчерта, че Украйна е оставена да воюва сама с Русия. Мишена номер 1 на руската инвазия е самият той, заяви Зеленски и поясни, че остава да отбранява Киев. Руската армия е взела под обсада Харков, а на юг настъпва към Одеса. 

Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че руските военни са взели служителите на ядрената централа в Чернобил за заложници, което заплашва поддържката на съоръженията за ядрени отпадъци.  

Президентът Джо Байдън обяви поредния пакет от финансови и търговски санкции срещу Русия, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки. ЕС също прие поредния пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области, но заради Германия, Италия, Унгария и Кипър не е наложена най-тежката мярка за изключване на Руси от международната система за разплащане SWIFT. 

Руската полиция е задържала почти 1600 души на антивоенни протести в 51 града в цяла Русия, съобщи AFP. В Москва арестуваните са над 700, а в Санкт Петербург - над 340. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40