Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на руското настъпление е Киев

Снимка: БГНЕС

Второ денонощие руската армия настъпва в Украйна. Сраженията вече са в околностите на Киев. Украинската столица цяла нощ е атакувана с ракети. Много киевчани прекараха нощта в бункери или в метростанциите. 

В първия ден на руското нашествие са убити 137 цивилни и военни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военни. Руски саботажни групи вече са влезли в Киев, каза Зеленски. Във видеобръщение към нацията президентът подчерта, че Украйна е оставена да воюва сама с Русия. Мишена номер 1 на руската инвазия е самият той, заяви Зеленски и поясни, че остава да отбранява Киев. Руската армия е взела под обсада Харков, а на юг настъпва към Одеса. 

Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че руските военни са взели служителите на ядрената централа в Чернобил за заложници, което заплашва поддържката на съоръженията за ядрени отпадъци.  

Президентът Джо Байдън обяви поредния пакет от финансови и търговски санкции срещу Русия, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки. ЕС също прие поредния пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области, но заради Германия, Италия, Унгария и Кипър не е наложена най-тежката мярка за изключване на Руси от международната система за разплащане SWIFT. 

Руската полиция е задържала почти 1600 души на антивоенни протести в 51 града в цяла Русия, съобщи AFP. В Москва арестуваните са над 700, а в Санкт Петербург - над 340. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35