Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Вицепремиерът Калина Константинова: Документ за временна закрила ще се издава директно на граничните пунктове

Службите за сигурност да предоставят оперативна информация, призова премиерът

Калина Константинова
Снимка: Министерски съвет

Позицията на България в НАТО трябва да бъде ясна и предвидима и именно в тази посока работят българските институции,е заявил на днешния Съвет по сигурността новият военен министър Драгомир Заков. На заседанието, свикано от премиера Кирил Петков, е била обсъдена обстановката в района на Източна Европа във връзка с рисковете, произтичащи от войната в Украйна, както и възможните сценарии за развитие на ситуацията, съобщиха от правителствената пресслужба. От своя страна, министър-председателят е призовал службите за сигурност да продължат да предоставят оперативна информация.

 Министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си с посланика на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко.

Министърът на туризма Христо Проданов е уверил украинския посланик у нас Виталий Москаленко, че правителството ни прави всичко възможно да помогне на гражданите на Украйна, които се нуждаят от подслон и подкрепа, съобщи за срещата пресцентърът на министерството. Институциите работят непрекъснато, за да координират процеса по настаняване на украинските бежанци, е добавил той. По думите му, предстои да бъде създадена платформа, чрез която желаещите да останат по-дълго време в страната ни да бъдат приобщени към пазара на труда. 

От своя страна, Виталий Москаленко е изтъкнал голямата признателност на Украйна към българската държава за хуманното и доброжелателно посрещане на украинските граждани. „Важно е за нас, че България им дава подслон и разбираме, че ситуацията за държавата Ви също не е лесна, тъй като предизвиква съответните финансови и икономически трудности“, е казал той.  

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към Министерския съвет, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

"От петък /11 март/, директно на граничните пунктове гражданите влизащи от Украйна, които желаят временна закрила, ще могат да получат документ , с който да пребивават легитимно на територията на България. Той им дава както права, така и задължения. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга - ще имат задължението да спазват законите на Република България.", посочи Константинова в специално видеообръщение. Тя допълни, че правителството е приело решението за предоставяне на временна закрила в съответствие с Директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на общността. Временната закрила предвижда редица улеснения и помощ за всички хора, напуснали Украйна в резултат на военните действия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05