Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои традиционният пролетен концерт на славеите от Детския радиохор

Снимка: YouTube /Binar

Всяка година през март Детският хор на БНР чества своя рожден ден. За първата репетиция маестро Христо Недялков символично избира 22 март – първия пролетен ден.  На тази дата десетилетия наред бивши и настоящи хористи се събират в БНР, за да празнуват рождения ден на „Хорчето“, както го наричат и до днес.

Традиционен е и Пролетният концерт на ДРХ, който през 2022 е на 18 март в зала „България“ от 19:30 часа. На сцената, заедно със световноизвестния хоров състав ще бъде дуото Антония Мирчева (флейта) и Николай Стоев (пиано), а също - Валентина Милушева, певица от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и перкусионно трио от НМУ „Любомир Пипков" с художествен ръководител Диляна Шопова. Венеция Караманова, която през последните девет години е главен диригент на хора, ще сподели ролята си с Михаела Котева, а акомпаниментът на пиано е поверен на Сиана Атанасова и Теодора Занева.

В програмата са включени песни и откъси от произведения на Джузепе Верди, Пьотр И. Чайковски, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини и Отар Тактакишвили. Ще прозвучат песни на основателя на хора, както и на българските композитори Георги Димитров, Николай Кауфман, Жул Леви, Александър Танев и др.

А ние сега ви предлагаме „Цъфнало е кокиче“ – музиката е от класика на българската хорова песен Георги Димитров, текст народен.

Цъфнало е кокиче на Петрово прозорче. Не било кокиче, а Велка хубавелка. Песен пее славейче... не било славейче, най ми бил Петър... Събрали се сватбари Петър с Велка оженили - Велка - бяло кокиче, Петър - сиво славейче


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10