Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват националните награди за сценични изкуства ИКАР 2022

На 27 март Театърът празнува

Българският културен институт в Берлин ни връща към сценографията от 60-те до 80-те години на миналия век

Снимка: Ани Петрова

През 1962 година френският поет, сценарист, актьор и режисьор Жан Кокто отправя послание по повод Световния ден на театъра – 27 март. Инициативата за определяне на специален ден, посветен на едно от най-древните изкуства, разпространено във всички култури по света, е на Международния театрален институт. А посланието от театралните среди идва всяка година, изразено от някой от артистите със световна слава.

Театралното изкуство има свой универсален език, създава непосредствена и въздействаща комуникация със зрителя и неизменно заема своето място в живота на съвременния човек. В България театърът придобива бързо разпространение.

Началото на театралното изкуство у нас се свързва с името на възрожденския учител, драматург, общественик и журналист Добри Войников (1833 – 1878). Той е и първият български режисьор и автор на театрални пиеси, а най-известната, поставяна и до днес е „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г.

Първият професионален театър в България е създаден през 1881 г. в Пловдив. Двамата французи – Босси и Брюн, превръщат в хотел красива стара къща. За да се конкурират с два други хотела в града, те решават да направят в двора си нова сграда специално за театрални представления. Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала 250-300 стола. Така се появява първият театрален салон у нас. Той се е наричал международен театър „Люксембург“ и става факт близо 20 години, след като в България вече са изиграни първите театрални постановки.

В Световния ден на театъра за 48-ми път ще бъдат връчени годишните отличия на Съюза на артистите в България. Националните награди за сценични изкуства „ИКАР“ открояват постижения в 22 категории, сред които за дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, музика, а също за драматичен, куклен и танцов спектакъл и пр.

От Съюза на артистите в България съобщиха в аванс, че ще има трима носителите на специалните награди ИКАР 2022. За Чест и достойнство отличието се присъжда на актьора Симеон Алексиев, за Изключителен принос към музиката по предложение на Гилдията на музикалните артисти се присъжда на певицата Мими Николова, а за Изключителен принос към българския театър наградата се присъжда на режисьора Асен Шопов.

Изкуството е вечно и театърът, независимо от обществения строй винаги има своята възторжена публика – това е посланието на изложба, посветена на сценографията от 60-те до 80-те години на миналия век. Тя ще бъде открита на 28 март в галерията на Българския културен институт в Берлин. Чрез документални кадри експозицията ще върне публиката в театралния живот от времето, когато изкуството е било ограничено от държавната идеология и пропаганда в България.

Снимки: БНР, Български културен институт в Берлин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00