Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 април идва с надеждата, че младите лекари ще останат в България

Снимка: БГНЕС

Световният ден на здравето – 7 април се отбелязва като професионален празник  на лекарите и всички здравни работници. Празникът отново е повод да благодарим за усилията, грижите и непрестанното усъвършенстване в професията на хората с бели престилки. „Лекарската длъжност е нещо повече от работа, тя е човешка мисия, тя дори може да се нарече изкуство. Лекарят трябва изцяло да се посвети на работата си и да е до пациентите, без да мисли за своя почивен ден“ – думите са на един от най-добрите лекари в страната ни – д-р Георги Стаменов, основател на болницата за женско здраве „Надежда“.

Д-р Георги Стаменов
Д-р Стаменов вярва в мечтите, които се сбъдват чрез научните открития в медицината и залага много надежди на младите си колеги, които обучава и подготвя в лекарската си практика. Но за достойния труд на медиците у нас е нужно и достойно възнаграждение, за да се осигури спокойствие в работата им и такова самочувствие, че те да не бъдат подтиквани да търсят по-добри условия на живот в чужбина. Тук, разбира се, идва и ролята на държавата.

Броени дни преди професионалния празник на лекарите се заговори за повишаване на техните трудови възнаграждения. Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане в сектора да се повиши с близо 60% , спрямо заложеното в сега действащия колективен договор. (В цифри това означава, че лекарското възнаграждение няма да е по-ниско от 1900 лв., а за медицинските сестри ще бъде 1500 лв.) Според представители на синдикатите, целта на това увеличение е да замести Covid добавките, които се даваха към възнаграждението на лекарите по време на пандемията. Засега обаче мениджъри на болници, особено в малките градове, гледат с недоверие към обещаните допълнителни средства, с които те да могат да увеличат доходите на медиците.


Цената на здравето у нас остава висока за пациента, а България е страна, където повечето от хората далеч не са с високи доходи. Затова тук още по-важно е доверието в лекаря като човек и специалист. „Естествено е, че във всяка такава голяма гилдия като нашата, не може всички да бъдат с еднакви разбирания и подход в професията. Много от колегите работят абсолютно честно, безкористно и се борят до край за всеки един пациент, без да се интересуват от парите, които ще получат, но разбира се, срещат се и лекари, които търсят комерсиалната част на нещата. Невъзможно е всички да бъдат идеални“ – казва д-р Георги Стаменов:


Затова винаги съветвам пациентите си да се ръководят от собствената си интуиция. Когато не си експерт, за да прецениш – аз или който и да било колега, какво лечение ви предлага, тогава единственото, на което можете да разчитате е не какво пише за нас в интернет форумите и колко ни хвалят там, а това, което усещате със сърцето си. Като погледнете лекаря в очите и щом поговорите с него, вътрешният ви глас ще ви каже по-верни неща, отколкото всеки компютър с информация. А иначе въпросът с лекарските възнаграждения у нас не стои по по-различен начин отколкото при лекарите по света. Всяка специализирана практика е свързана и с финанси, защото, за да се закупи определено оборудване, за въвеждане на даден метод в медицината, ние непременно опираме до финансиране. Там се пресмята колко струва оборудването и колко пари ще се върнат от него в съответната клиника. Затова лекарят не е този, който определя цената в медицината, тук става въпрос и за пазарни механизми, които обстоятелствата ни налагат“.


Според д-р Стаменов когато покажеш на пациента, че разбираш проблема му и знаеш как да го разрешиш, когато покажеш увереност в това, че знаеш как да постъпиш, тогава се поражда доверието. Напоследък обаче възниква друг проблем:

„Все повече хората се информират и доверяват на интернет търсачките. Те смятат, че знаят повече от експертите, това обаче не е така. Това поведение важи за всички области на познание, заплашена е експертизата. Но хубавото е, че българинът има пълно доверие в лекаря, търси неговото мнение и трудът на лекаря се ползва с нужното уважение“.

Снимки: БГНЕС, endometriosis.bg, nadezhdahospital.com, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30