Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция разконсервира въглищната електроцентрала Козани 


Ще разширяваме енергийното сътрудничество, на фона на войната в Украйна, която засили фокуса към европейската енергийна зависимост. Това заявиха, на тристранна среща в Атина, външните министри на Гърция, Кипър и Израел. Израелският гост Яир Лапид заяви, че в близките месеци трите източносредиземноморски държави ще включат към своите проекти още 3 страни. За газопровода EastMed, който трябва да мине по дъното на Средиземно море все още се търси финансиране, защото според САЩ той трябва да мине или по суша през Турция или да бъде алтернативно заменен от танкери за втечнен газ, пише в-к „Kathimerini“. За да се гарантира енергийната сигурност на Гърция, премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че за 6 години ще се поднови работата на затворената през 2021 г. топлоелектроцентрала край Козани. 

Румъния финансово и енергийно подкрепя Молдова 


Румъния подготвя допълнителен пакет безвъзмездна финансова помощ за Молдова от 10 млн евро, заяви външният министър Богдан Ауреску, цитиран от Аджерпрес. Той откри в Берлин, с колегите си от Германия и Франция, международна конференция по създаването на „Платформа за подкрепа на Молдова”. Инициативата цели да осигури незабавна политическа, финансова, материална и експертна помощ от страните в ЕС и Г-7, от финансови институции и други международни партньори. Букурещ вече отпусна финансови грантове от 100 млн. евро за проекти, подписани вече от румънския и молдовския премиери Николае Чука и Наталия Гаврилица. Румъния вече е доставила на съседната страна мазут и горива за 3,8 млн. евро. Отделно за енергийната сигурност на Молдова се отпускат 5000 тона въглища; също на стойност 3,8 млн. евро.  

Войната в Украйна притопли турско-американските отношения


Заработи стратегически механизъм за разширяването на сътрудничеството между Турция и САЩ, обявиха в Анкара зам.-външният министър Седат Йонал и зам.-държавният секретар Виктория Нюланд. Те са разгледали целия пакет от двустранни интереси в икономиката, отбраната и борбата с тероризма. Нюланд, която посети също Атина и Никозия заяви за в-к „Хюриет“, че в Източното Средиземноморие трябва да бъдат открити нови находища на газ и да бъдат изградени нови газопроводи. „В наш интерес е да има силни отношения между Турция и Израел, както по отношение на търговията, така и на енергетиката. Затварянето на Черно море е много важно. Дори Турция да не участва в санкциите срещу Москва, тя не трябва да позволява на Русия да използва нейната територия, за заобикаляне на санкциите“, е подчертала гостенката.

Макар и с критики, Западът признава изборите в Сърбия за демократични


САЩ приветстват резултатите от изборите в Сърбия и изтъкват, че страната се е присъединила към демокрациите по света в осъждането на руската агресия в Украйна. Това отговори Държавният департамент на питания от радио „Гласът на Америка“. САЩ са доволни, че много кандидати и партии на президентските, парламентарните и местните избори, които подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕС са получили значителна поддръжка, което показва ясна подкрепа за стратегическите приоритети на Сърбия. Вашингтон е съгласен с предварителните заключения на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество и от ЕС, че гласуването като цяло е било мирно и основните свободи до голяма степен са зачитани, но препоръча властите в Белград да се справят с установените недостатъци.

По пътя към ЕС Албания иска да се отдели от Северна Македония  


Албания ще поиска от ЕС да бъде отделена нейната кандидатура за членство в общността от общото придвижване със Северна Македония. Това се налага, защото кандидатурата на Скопие остава под българско вето, заяви в Тирана албанският премиер Еди Рама, предаде македонската агенция МИА. Рама каза, че не е оптимист, че България скоро ще вдигне ветото си за Скопие. „Албания не може да чака повече, докато двете съседки решат спора си“, каза Рама и добави, че Албания има добри отношения и с двете държави. Рама направи изявлението при представянето на национално изследване с над половин милион анкетирани. Резултатите от проучването показват, че 67% искат пътят към членството на Албания и Северна Македония към ЕС да се раздели. 

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Twitter /@MFATurkiye, архив

Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от най-големиите дарители на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще..

публикувано на 30.09.24 в 19:00