Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Новините за инвазията в Украйна, като че ли изместиха на заден план опасенията, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Но инфекцията продължава да напомня за себе си. МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това, все пак ви се налага, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Германия продължава да налага мерки на пристигащите в страната , въпреки че облекчи някои от националните си ограничения. Властите напомнят, че все още пътниците над 12 години, независимо от държавата на произход, следва да представят валидно доказателство за Covid-19 – ваксинация, възстановяване или сертификат за тест при пристигането си.

Германия приема само пропуски за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните девет месеца или е получил бустерна ваксина. От друга страна, пропуските за възстановяване се приемат, стига да докажат, че притежателят се е възстановил от вируса през последните шест месеца.

Що се отнася до тестовете за Covid-19, Германия приема както бързи антигенни, така и PCR тестове, взети 48 часа преди пристигането.

Малта облекчава изискванията за влизане в страната, считано от 11 април. От тази дата, няма да е задължително пътуващите към островната държава да представят ваксинационен сертификат с бустерна доза, а ще могат да влизат и с един от другите два документа - отрицателен PCR тест (направен до 72 часа преди пристигане) или документ за преболедуване (с валидност 180 дни). Предстои да бъде уточнено дали за влизане в страната ще може да се използва и бърз антигенен тест. Напомняме че Малта, беше една от страните с най-строги Covid- мерки в ЕС.

Литва изцяло либерализира режима на влизане, свързан с разпространението на Covid-19. Считано от 31 март, властите отмениха всички ограничения за пристигащите граждани от държавите членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Великобритания, Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана.

Латвия отмени ограниченията за влизане на граждани пристигащи от ЕС, Швейцария и Обединеното кралство. От 1 април отпадна изискването те да представят сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване на Covid-19 или отрицателен резултат от Covid-19. Пътниците от трети страни, обаче трябва да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си. Признават се само сертификати за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните 270 дни, както и такива, които доказват, че притежателят е получил допълнителна доза ваксина. Що се отнася до документите за възстановяване, Латвия приема само сертификати за възстановяване, показващи възстановяване от вируса през последните 180 дни.

Чехия е една от държавите в ЕС, които отмениха изцяло ограниченията за пътуващите граждани . От 18 март, влизането в страната вече става без никакви изисквания. Носенето на маски е задължително само в обществения транспорт. Достъпът до заведения, музеи и други обществени места е без зелен сертификат.

Куба облекчи изцяло режима си за влизане. От 6 април, за пътниците няма никакви ограничения и изисквания за представяне на документи, удостоверяващи ваксина, преболедуване или тест. Същевременно, на  граничните пунктове все още ще се правят тестове на случайно избрани пътници. А  тези от тях, които дадат положителен резултат, ще бъдат хоспитализирани. Остават в сила изискванията за носене на маски на всички гранични пунктове, както и препоръката за спазване на дистанция.

Гренада е поредната карибска държава, която отмени всички мерки за пристигащите неваксинирани туристи, считано от 4 април. Властите вече не изискват представяне на ваксинационен сертификат. Не е нужно и да се прави PCR тест при пристигане, нито да се попълват здравни формуляри.

Съставил : Венета Николова

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35