Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Новините за инвазията в Украйна, като че ли изместиха на заден план опасенията, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Но инфекцията продължава да напомня за себе си. МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това, все пак ви се налага, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Германия продължава да налага мерки на пристигащите в страната , въпреки че облекчи някои от националните си ограничения. Властите напомнят, че все още пътниците над 12 години, независимо от държавата на произход, следва да представят валидно доказателство за Covid-19 – ваксинация, възстановяване или сертификат за тест при пристигането си.

Германия приема само пропуски за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните девет месеца или е получил бустерна ваксина. От друга страна, пропуските за възстановяване се приемат, стига да докажат, че притежателят се е възстановил от вируса през последните шест месеца.

Що се отнася до тестовете за Covid-19, Германия приема както бързи антигенни, така и PCR тестове, взети 48 часа преди пристигането.

Малта облекчава изискванията за влизане в страната, считано от 11 април. От тази дата, няма да е задължително пътуващите към островната държава да представят ваксинационен сертификат с бустерна доза, а ще могат да влизат и с един от другите два документа - отрицателен PCR тест (направен до 72 часа преди пристигане) или документ за преболедуване (с валидност 180 дни). Предстои да бъде уточнено дали за влизане в страната ще може да се използва и бърз антигенен тест. Напомняме че Малта, беше една от страните с най-строги Covid- мерки в ЕС.

Литва изцяло либерализира режима на влизане, свързан с разпространението на Covid-19. Считано от 31 март, властите отмениха всички ограничения за пристигащите граждани от държавите членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Великобритания, Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана.

Латвия отмени ограниченията за влизане на граждани пристигащи от ЕС, Швейцария и Обединеното кралство. От 1 април отпадна изискването те да представят сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване на Covid-19 или отрицателен резултат от Covid-19. Пътниците от трети страни, обаче трябва да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си. Признават се само сертификати за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните 270 дни, както и такива, които доказват, че притежателят е получил допълнителна доза ваксина. Що се отнася до документите за възстановяване, Латвия приема само сертификати за възстановяване, показващи възстановяване от вируса през последните 180 дни.

Чехия е една от държавите в ЕС, които отмениха изцяло ограниченията за пътуващите граждани . От 18 март, влизането в страната вече става без никакви изисквания. Носенето на маски е задължително само в обществения транспорт. Достъпът до заведения, музеи и други обществени места е без зелен сертификат.

Куба облекчи изцяло режима си за влизане. От 6 април, за пътниците няма никакви ограничения и изисквания за представяне на документи, удостоверяващи ваксина, преболедуване или тест. Същевременно, на  граничните пунктове все още ще се правят тестове на случайно избрани пътници. А  тези от тях, които дадат положителен резултат, ще бъдат хоспитализирани. Остават в сила изискванията за носене на маски на всички гранични пунктове, както и препоръката за спазване на дистанция.

Гренада е поредната карибска държава, която отмени всички мерки за пристигащите неваксинирани туристи, считано от 4 април. Властите вече не изискват представяне на ваксинационен сертификат. Не е нужно и да се прави PCR тест при пристигане, нито да се попълват здравни формуляри.

Съставил : Венета Николова

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00