Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална олимпиада по орнитология провокира интерес към живота на птиците

Снимка: БГНЕС-архив

След 13 години прекъсване, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отново организира Национална олимпиада по орнитология. Надпреварата цели да събуди интереса към птиците и природата у възможно най-голям брой млади хора. Насочена е основно към ученици от 5 до 8 клас от цялата страна, които до 14 април заявиха своето желание за участие.

Самото състезание ще се проведе в два кръга. Първият се провежда днес (16 април) от 10:00 до 18:00 часа в платформата Kyoso. За участие във втория етап ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат. За победителите са подготвени специални награди, подкрепящи интереса им към орнитологията.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българското дружество за защита на птиците, които то провежда от 1999 г. до 2008 г.  с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката. В състезанието до момента са участвали над 10 000 ученици от цялата страна, а някои от победителите през годините вече са изявени учени и специалисти с успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания, поясняват от дружеството.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42