Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мост към мира" ще съдейства на украинците да изучават български език

Снимка: Facebook /@newgenerationfamilies

Над 101 хиляди украинци са намерили убежище в България. Преобладаващата част от тях са жени и деца (над 63 хиляди). И макар много от намерилите спасение от войната да планират да се завърнат у дома, не е ясно кога това ще стане възможно. Междувременно тези украински жени искат да работят и да се интегрират в новата си страна, съжителствайки с български семейства.

В тяхна помощ е и един нов доброволчески проект на две организации с нестопанска цел – Българската асоциация „Семейства от ново поколение“ и Украинският образователен център "Логос", които са в основата на проекта "Мост към мира". Целта му е да намери и бързо да обучи доброволци, които да преподават български език на украински бежанци по специален метод, който да позволи бежанците да проговорят езика ни за месец.

Първата обучена доброволка вече преподава на две групи украинци, които започнаха обучението си преди броени дни. "И това е само началото. Готови сме да обучим голям брой доброволци, които възможно най-много да помогнат на украинските бежанци", заявяват инициаторите на проекта "Мост към мира".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35