Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мост към мира" ще съдейства на украинците да изучават български език

Снимка: Facebook /@newgenerationfamilies

Над 101 хиляди украинци са намерили убежище в България. Преобладаващата част от тях са жени и деца (над 63 хиляди). И макар много от намерилите спасение от войната да планират да се завърнат у дома, не е ясно кога това ще стане възможно. Междувременно тези украински жени искат да работят и да се интегрират в новата си страна, съжителствайки с български семейства.

В тяхна помощ е и един нов доброволчески проект на две организации с нестопанска цел – Българската асоциация „Семейства от ново поколение“ и Украинският образователен център "Логос", които са в основата на проекта "Мост към мира". Целта му е да намери и бързо да обучи доброволци, които да преподават български език на украински бежанци по специален метод, който да позволи бежанците да проговорят езика ни за месец.

Първата обучена доброволка вече преподава на две групи украинци, които започнаха обучението си преди броени дни. "И това е само началото. Готови сме да обучим голям брой доброволци, които възможно най-много да помогнат на украинските бежанци", заявяват инициаторите на проекта "Мост към мира".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гражданите гласуваха против добива на злато край София

96,82% от гласувалите на проведения референдум в община Божурище се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато в местността "Златуша", съобщи Общинската избирателна комисия. Гласували са 4024 души от 6815 имащи..

публикувано на 11.06.24 в 09:57

Жълт код за опасни горещини е подаден в цялата страна

Във вторник,11 юни, ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще има заоблачавания с изолирани валежи. Минималните температури ще са между 17 и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 33 до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 10.06.24 в 19:35

България гласува! А сега накъде?

Изборна умора, извънредно ниска избирателна активност (малко над 30%), млади хора пред урните и крехка, едва доловима надежда за стабилност и политическа нормалност. Така може да опишем изминалата изборна неделя за българите по целия свят. Радио..

публикувано на 10.06.24 в 15:30