Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мост към мира" ще съдейства на украинците да изучават български език

Снимка: Facebook /@newgenerationfamilies

Над 101 хиляди украинци са намерили убежище в България. Преобладаващата част от тях са жени и деца (над 63 хиляди). И макар много от намерилите спасение от войната да планират да се завърнат у дома, не е ясно кога това ще стане възможно. Междувременно тези украински жени искат да работят и да се интегрират в новата си страна, съжителствайки с български семейства.

В тяхна помощ е и един нов доброволчески проект на две организации с нестопанска цел – Българската асоциация „Семейства от ново поколение“ и Украинският образователен център "Логос", които са в основата на проекта "Мост към мира". Целта му е да намери и бързо да обучи доброволци, които да преподават български език на украински бежанци по специален метод, който да позволи бежанците да проговорят езика ни за месец.

Първата обучена доброволка вече преподава на две групи украинци, които започнаха обучението си преди броени дни. "И това е само началото. Готови сме да обучим голям брой доброволци, които възможно най-много да помогнат на украинските бежанци", заявяват инициаторите на проекта "Мост към мира".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даровете на есента

Есента подарява още един топъл и слънчев ден

Във вторник  ще е слънчево. От запад облачността, отначало висока, привечер и средна, ще нараства. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 8°. Максималните ще са от 25 до 30°, в столицата ще е 25°.  По Черноморието  ще е слънчево..

публикувано на 23.09.24 в 17:31

Президентът е на работно посещение в САЩ, ще говори пред ООН

Лидери от над 130 държави се събират в централата на ООН в Ню Йорк, за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мотото тази година е: "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото..

публикувано на 23.09.24 в 17:27
Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18