Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България e водач в ЕС по брой украинци, регистрирани с временна закрила

| обновено на 12.05.22 в 16:15
Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството.

Около 6 милиона души са напуснали Украйна заради войната. Пристигналите в България към 12 май са 252 826, от тях 41% са останали. Регистрираните по временна закрила са 102 522, или почти 100% от тези, които са останали. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на групата, и уточни, че страната ни излиза на водещо място по брой регистрирани с временна закрила сред държавите в ЕС.

До края на седмицата ще бъде открита дигитална платформа за събиране на данни за това, колко украинци имат намерение да останат в страната, тъй като част от тях искат да напуснат страната след 31 май. Голяма част от бежанците заявяват, че желаят да се настанят на външни адреси, т.е. под наем, а не да ползват общински и държавни бази.

Близо 70% от бежанците от Украйна имат нагласа да работят в страната, около 10% са готови да работят, ако децата им бъдат приети в детска градина, подчерта Тошева.

До края на следващата седмица ще има яснота къде точно ще бъдат преместени украинските граждани, които в момента са настанени в хотели, обяви оперативната група за бежанците към правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев днес ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. През миналата седмица държавният глава проведе консултации с политическите..

публикувано на 01.07.24 в 06:00

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36