Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.
Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес:
"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" – спомня си Стамен Илиев.
След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.
За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.
"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".
Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.
По материал на Калина Енчева, БНР Бургас
Съставил: Венета Николова
Снимки: Стамен Илиев
От 30 март 2025 г. нов директен полет ще свързва София и Пиза, Италия. В съобщение на столичното летище се уточнява, че полетите ще се осъществяват от нискотарифната авиокомпания Ryanair. Те ще се изпълняват три пъти седмично – всеки вторник, четвъртък и..
Real Estate Business Forum "Стандарти на бъдещето в средата ни на живот" ще събере днес експерти в София. Акцент в дискусиите ще е пазарът на недвижимите имоти в българската столица и региона. Ще бъде представен анализ на ситуацията на пaзapа,..
През нощта ще бъде ясно. Вятърът в повечето райони ще стихне. След полунощ по протежението на р. Дунав, на места в котловините, поречията и по Черноморието ще се образуват мъгли и ще има намалена видимост с ниска облачност. Минималните..
Във Велинград се събраха хора от цялата страна на протест в подкрепа на фермери, чиито стада са застрашени от евтаназия. Недоволството е предизвикано от..
Жителите на Плевен ще изпратят 2024 г. с Коледно градче и срещи с Дядо Коледа. Тазгодишната празнична програма на общината ще стартира на 2 декември с..
Резултатите от пробите, взети от заразените стада край Велинград, са 100% достоверни и потвърдени с втора проба, съобщи пред БНТ Деян Стратев,..