Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на река Дунав

Снимка: moew.government.bg

Днес, 29 юни, държавите по дунавското поречие отбелязват за 19-а поредна година Международния ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Десет години по-късно започва отбелязването на Международния ден на река Дунав, като целта е да се привлече общественото внимание към значението на ресурсите на втората по дължина река в Европа за регионите. 

В чест на празника, страните по поречието организират множество инициативи, посветени на опазването на реката и притоците ѝ. Тази година, под мотото "Открий Дунав", в рамките на тържествата в българските градове край реката, сред които Видин, Русе, Белене, Козлодуй и Силистра, днес се провеждат фестивали и конкурси посветени на опазването на реката, която бележи по-голямата част от северната граница на България. 


Във Видин и през тази година са подготвени концерти и светлинно шоу, а в Лом се провежда мащабна кампания, чиято цел е насърчаването на разделното събиране на отпадъци и недопускане замърсяването на реката и притоците ѝ. Големият празник в Лом е съпроводен и с много концерти, състезания и изложби. В Долни Цибър са предвидени колоездачен пробег и образователни дейности на брега на реката. В Белене фестивалът, посветен на Дунав продължава четири дни, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи. Община Козлодуй организира рибен фестивал, а също и работилница за изработване на цветни пана от пластмасови капачки. На козлодуйския бряг е предвидено и зарибяване с есетрови риби, както и акции за почистване на крайречни територии. 

В Байкал са предвидени наблюдения на птици, изследване на вода от реката и приложни работилници. В Никопол, освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година ще има и състезание с хвърчила. В Свищов, в рамките на кампанията "Да изчистим Дунав заедно" ще се проведат множество образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, състезания с каяци и други. В Русе, Държавната опера провежда специален концерт, като преди това в града са организирани редица образователни инициативи, концерти, викторини.

Снимки: moew.government.bg, БНР - Видин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45