Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските музиканти от Tuna de Alcalá de Henares завладяват Античния театър в Пловдив

Снимка: стоп кадър

Испанската университетска група Tuna de Alcalá de Henares гостува в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров. Концертът им тази вечер, 10 юли, на сцената на Античния театър е с вход свободен и ще бъде предшестван от специално шествие по Главната улица под романтичните звуци на техните китари. Това е трето гостуване на музикантите в България, но още с първото си участие през 2017-а в Бургас те грабнаха сърцата на публиката с непринудената си емоция и стил.

Оркестър Tuna de Alcalá de Henares изпълнява репертоар, изцяло характерен за Мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета "Алкала де Енарес", през XV век. Традицията води началото си от изпълненията на студенти, познати като сописти (от исп. sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

Днес Tuna de Alcalá de Henares е част от университетския и градски живот на провинция Мадрид, както и от нематериалното културно наследство на Испания. Музикантите са канени да участват в редица престижни международни прояви, световни културни изложения и панаири, като част от визитната картичка на родината си.

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15