Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31
Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16