Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПП-ДБ да поиска третия мандат и да предложи технически кабинет

Партия “Демократи за силна България” предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия проучвателен мандат, за да се опитат да съставят технически кабинет, гарантиращ “ европейския демократичен, правов и антикорупционен ред и..

публикувано на 07.07.24 в 11:42

Виктор Николов завоюва сребърен медал на световното по картинг

Виктор Николов завърши на второ място в генералното класиране на световното първенство по картинг Sodi W Finals в белгийския град Генк и стана първия българин с толкова високо постижение. След пет манша 15-годишният състезател събра общо 186 гочки,..

публикувано на 07.07.24 в 11:19
Атанас Пеканов

Огромен автогол ще бъде да загубим 8 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред БНР бившият служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. По думите му, правителството на Николай Денков е допуснало сериозна..

публикувано на 07.07.24 в 10:46