Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цанко Цанков

Световният плувен рекорд на Цанко Цанков отменен

Броени дни след официалното признаване на световния рекорд на Цанко Цанков за най-дълго непрекъснато и неасистирано плуване по река Дунав Асоциацията за световни рекорди анулира постижението му. Признаха официално световния рекорд на Цанко Цанков в..

публикувано на 06.10.24 в 16:00
Ивайло Иванов

Предвиждат се повече средства за социални разходи в Бюджет 2025

Очаква се социалните разходи в държавния бюджет за догодина да бъдат повишени с 620 млн. лв., съобщи пред БНР служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Така общата сума за тях ще възлиза на около 3,6 млрд. лв. Министърът каза..

публикувано на 06.10.24 в 14:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26