Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента преди третия проучвателен мандат

“Продължаваме промяната” ще преговаря с всички, които не са зависими от задкулисни сили

| обновено на 15.07.22 в 10:28
Снимка: БГНЕС

Търсим обединение около национални приоритети с надеждата да се оползотвори последния мандат”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на “Продължаваме промяната” на консултациите за съставяне на правителство. Той изтъкна като аргументи в полза на евентуален нов кабинет увеличаващите се проблеми в условията на глобална криза – заради липсата на газ се очертава тежка криза, пътищата може да останат без поддръжка, все още не сме емитирали 8,5 млрд. лв. дълг.  

"Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача. Но политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, разбирателство и усилна работа за решаването на техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса."

"Искам да Ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се вещаят от  различни политически анализатори до голяма степен са вкарване на допълнителен страх в обществото – посочи в отговор министър председателят в оставка Кирил Петков и съпредседател на "Продължаваме промяната". – Защото вие знаете , че азерският газ ще потече на 1/3 от цената на досегашните ни доставчици. Индустриалното ни производство води пълен рекорд в ЕС. Икономическото състояние е драстично по отношение на външно привнесена инфлация, но реално правителството към настоящия момент, въпреки всички кризи, които се случваха, се справя много добре.“

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че партията му ще направи всичко възможно, за да има работещи Народно събрание и правителство. "Единственото, на което не сме готови, е да дадем всички средства на шепа хора, които да ограбят населението", изтъкна политикът. По думите му, ако третият мандат бъде връчен на коалиционен партньор, ПП ще бъде отворена за "разговори и диалогичност". "Ще преговаряме с депутати от всички политически партии, които могат сами да вземат решения и не са зависими от задкулисни сили извън парламента", каза още Кирил Петков.

Снимки: БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42