Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоторазказ

Китен – любов завинаги

Снимка: Миглена Иванова

С нежния като кадифе пясък по плажните си ивици и добро съотношение между качество и цени за почивка, Китен е привлекателна морска дестинация за българите, но сякаш не много позната за чужденците. Курортното градче е разположено в близост до планината Странджа, на 5 км от Приморско и на 55 км южно от Бургас. То разполага с два плажа – Северен плаж, наречен Атлиман, който се намира в залив със същото име, и Южен, по-плитък, с просторна пясъчна ивица, завършваща в устието на река Караагач. Най-изкусителен е Китен през юни, когато цялото градче ухае на липи, но и в останалите летни месеци запазва своето очарование. В ранните часове на деня както морето, така и реката са притегателно място за рибари. Любителите на пешеходния туризъм могат да си организират различни походи в околността.

Радио България ви предлага една кратка фоторазходка из южното ни черноморско курортно градче. Нека започнем с романтиката на китенския залез:

Морето тук е красиво, дори когато е сърдито.

В Китен рядко времето е лошо. Но ако това се случи, разходете се, пошляпайте по пустия плаж. Ще осъзнаете, че понякога наистина „няма нищо по-хубаво от лошото време“, както и от времето, прекарано насаме със себе си. Стъпките в пясъка, оставени от някой, минал преди вас, ще ви подсказват, че самотата е относително нещо.

Привечер плажовете в Китен са особено уютни.

Млада влюбена двойка на брега ще позира за вас само срещу късче хляб, но ако много ѝ се услади, любезно ще ви помоли за още.

Дори морето да не ви изхвърли бутилка с любовно послание, в Китен всичко е любов.

Вечерната разходка по пристанището с вързаните лодки и яхти ще ви накара да си помечтаете за екстремно околосветско пътешествие.

Ако не обичате да се излежавате на плажа, в Китен можете да се превърнете и в изследовател на българските старини. Градчето пази спомени за древната си история. Тук, сред треви и храсталаци, могат да се видят останки от крепостта Урдовиза, бранела жителите на древно тракийско селище.

Прозрачните води край китенския бряг предразполагат към близки срещи с морските обитатели.

Морскосиньото прелива в цвета на небето и безкрая. Дори да не чуете омайващата песен на русалка, ще ви се иска отново и отново да се завръщате тук.

Текст и снимки: Миглена Иванова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10