Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 българисти и слависти от Европа и Азия участваха в семинар на Софийския университет

Снимка: СУ "Св. Климент Охридски"

Приключи 59-ото издание на традиционния летен семинар по български език и култура, който се организира от Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Повече от 70 участници от Европа и Азия участваха в събитието, посветено на българската култура, език и традиции. 

Първото издание на семинара е през 1963 година, като той е насочен основно към чуждестранни студенти, учени, преподаватели и преводачи, занимаващи се професионално с български език и култура, но също така към хуманитаристи и бизнесмени, за които владеенето на езика и познаването на родната ни история, култура и живота на българите са необходими за други дейности. 


В културно-развлекателна програма за участниците в семинара бяха организирани прожекции на български филми и учебни екскурзии до Националния исторически музей, Витоша, разглеждане на София и посещение в Софийския университет "Св. Климент Охридски", пътуване до Пловдив и до Рилския манастир. 

Триседмичният форум завърши с фолклорна вечер, в която участниците изпълниха научените български народни песни, изиграха някои от най-популярните нашенски хора – право, Пайдушко, Дайчово, Шопско и др. Представени бяха и традиционни танци от други страни, съобщи БТА. 


Семинаристите Дафни и Даниел, които бяха водещи на вечерта, отбелязаха, че ежедневието им през изминалите седмици е било много интересно и пъстро, а за да продължи техният житейски кръговрат, е време да затворят този момент в ритъма на българското хоро, за да останат свързани завинаги. 

Редактор: Елена Каркаланова 

Снимки: Софийския университет "Св. Климент Охридски"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01