Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непълнолетният шофьор на автобуса с мигранти остава в ареста, реши съдът

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Петнайсетгодишният сириец Омар Мохамад Али Аднан, който шофира автобуса с 47 мигранти и отне живота на двама полицаи в Бургас, остава в ареста, реши Окръжният съд в града. Прокурорът Димитър Узунов заяви, че ще пледира за най-строгата мярка, тъй като става въпрос за тежко умишлено престъпление, предвиждащо лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор.

Подсъдимият каза пред съда, че е видял полицейския автомобил в последния момент, натиснал е спирачки, но те не са се задействали. Той се призна за виновен и добави, че престъплението не е умишлено, затова поиска да излезе от следствения арест. Омар няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, предоставени от самия него. Ако се докаже, че е непълнолетен, го грози затвор до 10 години.

Сириецът е споделил на служебния си адвокат Пламен Кунев, че организаторът на трафика се намира в Турция. Омар се е свързал с каналджиите лично. Инструкциите накъде да бъдат закарани мигрантите е получавал директно от човека в южната ни съседка. Според довереното от Омар автобусът във фаталния ден се насочвал от Бургас към една от другите ни граници. Шофьорът е чакал инструкции накъде да тръгне.

Засега няма данни за българи, които да са съдействали.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15