Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас ˮС песните на Кичка Савова“

Снимка: Божидар Чолаков

За втора поредна година лауреатите от Международния фолклорен фестивал ˮС песните на Кичка Савова“ взеха участие в майсторски клас по народно пеене, който е част от тяхната награда. Фестивалът, както и майсторският клас се организират от фондация ”Кичка Савова“, оглавявана от Стефка Здравкова, дъщеря на известната тракийска певица.

ˮТова е заветът на моята майка в името на бъдещето на фолклора – споделя г-жа Здравкова пред Божидар Чолаков в интервю за БНР – Радио Кърджали. – За втора поредна година майсторският клас ˮС песните на Кичка Савова“ се провежда в залата на Ансамбъл ˮТракия“ под ръководството на вокалния педагог Дарина Славчева Славова. Тя е великолепна народна певица, солистка на ˮТракия“, преподавател в НМА ˮПанчо Владигеров“ и беше любимата ученичка на майка ми. Искам да поясня, че в майсторския клас участват деца, носители на голямата награда от Международния фолклорен фестивал ˮС песните на Кичка Савова“, проведен тази година за 11 път. Майсторският клас е съвместен проект на фондация ”Кичка Савова“ и Дарина Славчева Славова. Тези деца са бъдещето на българския фолклор. Иска ми се те да вярват в това, че има кой да ги чуе и подкрепи, за да продължат напред.“

Анна и Александрина Проданови със Стефка Здравкова, дъщеря на Кичка Савова
Ето и какво разказва Дарина Славчева Славова преди гала концерта на младите таланти:

ˮЕмоцията, която се получава е различна, но това което ги обединява, че обичат да пеят. Идват окрилени от надеждата да научат нещо ново. Да се докоснат до творчеството, до житейския път, до техния пример Кичка Савова и на гала концерта да представят пред публиката това, което са научили. Новост тази година е участието и на две момчета – Златомир Димитров и Божидар Дачев. Специално за тях са подбрани песни, които са подходящи за мъжки глас. Те са изключително талантливи. 

Божидар Дачев и Дарина Славчева Славова
За майсторския клас се постарах да подбера познати песни от репертоара на Кичка Савова, както и някои по-малко известни. Те са съобразени с възрастта на децата – като диапазон на гласа и като емоция. За най-малките Иехая Желязкова и Мария Христова може би беше по-трудничко, защото трябваше да заучат дълги текстове, но те се справиха. Помогна им техният устрем да се докажат пред по-големите. 

Никол Узунова от Свиленград
Изключително доволна съм и от останалите – Никол Узунова, Анна и Александрина Проданови, Анастасия Пилева.“


Съставил: Албена Безовска (по
публикация на БНР-Кърджали)

Снимки: Божидар Чолаков – БНР-Кърджали

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05