Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи възстановиха насажденията от български рози в Лондон

През 1972 г. община София подарява български рози на Лондон. Когато работещият в Обединеното кралство български юрист Бойко Боев отишъл в Сохо да ги види, открил на тяхно място само табелка с надпис, че липсват. Оказало се, че ароматните храсти са изсъхнали още през 90-те години на миналия век. В Лондон няма много места, свързани с някакъв положителен български знак. Това амбицирало Боев. Заедно с приятели и съмишленици те събрали средства и с разрешение на общината в Уестминстър възстановили розовите насаждения.

„Направихме го, защото сме дошли тук, живеем тук и искаме да възстановим историята на българските рози, да имаме българско място, нещо, за което да се грижим, защото ние сме българските лондончани“, разказва Боев пред БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10