Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария предоставя на България 92,5 милиона швейцарски франка

Снимка: МС

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер и служебният вицепремиер по управление на европейските средства на България Атанас Пеканов подписаха двустранното рамково споразумение за новата Швейцарско-българска програма за сътрудничество. Страната ни ще получи по споразумението финансова помощ в размер от 92,5 млн. швейцарски франка. Средствата ще допълват изпълнението на националните политики в дуалното професионално образование, научните изследвания и иновации, сигурността и миграцията, околната среда, социалната политика и гражданското общество.

Изпълнението на тази втора Швейцарско-българска програма за сътрудничество ще започне, след като Рамковото споразумение бъде ратифицирано от българския парламент. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2029 г.

През 10-те години на първата програма - от 2009 до 2019 г., с бюджет от 76 милиона швейцарски франка бяха подкрепени повече от 120 инициативи и ключови реформи в България. В над 100 общини беше решен дългогодишен екологичен проблем – обезвреждането на опасни и излезли от употреба пестициди. Съвременното дуално професионално образование беше въведено пилотно като част от образователната система и популяризирано като най-ефективния инструмент за младежка заетост. В 15 общини и на национално ниво бяха възприети подходи за социално включване на уязвими групи и грижи за възрастните хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява..

публикувано на 05.10.24 в 18:00