Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валидността на личните документи се оказа пречка пред сънародници в Америка да гласуват

Активността сред българите в Нова Англия, САЩ е на ниво

Изборната секция в Билерика
Снимка: Facebook/ Lenko Tankov

Във всички секции в Нова Англия активността е повишена в сравнение с ноември, съобщи за Радио България Надя Улман от изборната секция в Билерика. Към 12 часа местно време в Бостън бяха гласували почти двойно повече избиратели /226/, сравнено същото време на предишния вот. Четири са изборните секции за сънародниците ни в Масачузетс, а общо 55 в Съединените американски щати.

Всичко минава много спокойно, в добро настроение, ентусиазирани сме да поддържаме процеса“, информира ни Теодора Конецовска, създател на непартийната гражданска платформа „Нашият глас“ в Бостън:

„Ентусиазмът е същия, отчасти защото хората използват тази възможност да се видят, да поговорят за България и да споделят впечатления от лятото. В самата секция има десет човека, които са комисия на изборите. Както може да си представите, има много български знамена и материали, три урни, в които поставяме хартиените бюлетини, с които гласуваме - всичко е много приятно и спокойно.“

Домакин на изборния ден в Билерика е Българският дом в Бостън, изграден с доброволни дарения от сънародниците ни там.

Изборната секция в Билерика

„Това е дом на българското училище, на българската църква и на културния ни център, т.е. дом на всички българи, които милеят да продължат връзката си с България, да учат децата си на български език. В този дом, който ние продължаваме да доизграждаме, е едната секция, в която българите упражняват правото си на глас в тези извънредни избори“, обясни и Лили Попова-Флашенбърг, която от повече от 25 годни живее там и наблюдава разрастването и сплотяването на българската общност. Сънародниците ни в тази част на Америка са близо 5 хиляди.

„Като цяло, хората имат желание да гласуват, живо се интересуват и са свързани с България. Има хора, които всяка година ходят в България и искат да предадат тази връзка и на децата си, имат роднини и възможността да упражним правото си на глас е много важна за нас“, посочи тя пред Радио България. По думите ѝ, сложната обстановка в момента изисква разбиране не само на историческите факти, но и далновидност. „България винаги е била много зависима и свързана с това, което се случва в Европа – ние не можем да бъдем изолирани и да функционираме сами за себе си. Бих казала, че е доста сложно и няма еднозначен отговор, кое би било правилно или неправилно. Една такава сложна ситуация изисква анализ и информация от повече източници, за да може човек да се ориентира правилно и да вземе решение. Аз не съм била свидетел на някакъв вид директна пропаганда или излагане на определена платформа на политическа формация тук – продължава Лили Попова.– Хората се информират най-вече чрез връзката си с роднини в България,  чрез свои собствени наблюдения и проучвания в интернет. Тук имаме достъп до българска телевизия и радио, виждаме и чуваме всичко, което и хората в България – информацията е много достъпна, но същевременно много лесно може и да бъде манипулирана. Така че всеки, който гласува носи отговорност да е правилно информиран, за да може да направи своя избор.“

Изборната секция в Нантъкет

Проблем пред някои от сънародниците ни в Америка се оказали личните документи:

„Валидността на личните документи също е фактор, който донякъде допринася за по-малкия брой гласуващи. От лични наблюдения знам, че има хора, които не са си подновили все още документите поради различни причини - пандемията, ограничени пътувания, а също и възможността да се придвижват с американски документи, и затова отлагат.“

Изборната секция в Кейп Код

Снимките са предоставени от Надя Улман от Бостън, Масачузетс

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37