Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия забранява трафика през своята територия на превозвачи от "неприятелски страни"

Снимка: Pexels

От 10 октомври Русия спира през своята територия товарния трафик на компании, регистрирани в "неприятелски страни". Забраната засяга превозвачите от ЕС, Великобритания, Норвегия и Украйна. Димитър Димитров от Камарата на автопревозвачите обясни пред БНР, че на шофьорите се дава 7-дневен срок в посочени логистични бази да снемат или разтоварят своя товар. Отделно във вътрешността на Русия ще може да се движат коли с товари от специален списък, за който руската страна е сметнала, че има необходимост. Според Димитров санкцията засяга българския бизнес и автопревозвачи, като облагодетелства конкурентите от Сърбия и Молдова.
Москва обяви, че е възстановено автомобилното движение в едно платно и изцяло по железопътната линия на атакувания в събота Кримски мост над Керченския пролив. 
Най-вероятно руският лидер Владимир Путин е изгубил контрол над своите специални служби. Напълно е възможно взривяването на Кримския мост да е дело на руските силови структури, които се противопоставят една на друга, коментира украинският президентски съветник Михаил Подоляк, предава УНИАН.
Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегическия град Бахмут в Донбас, обяви украинският президент Володимир Зеленски. Руската армия упорито се опитва да превземе Бахмут, където минава основният път за градовете Славянск и Краматорск.
В нощта на 9 октомври руски самолети са обстреляли с ракети украинския град Запорожие. Според секретаря на градския съвет Анатолий Куртев открити са телата на 17 загинали, сред десетките ранени има и 6 деца. Поразени са 5 частни къщи и няколко многоетажни жилищни сгради, сред които и училище.
Германия ще изпрати нова военна помощ за Украйна, като системи за противовъздушно отбрана IRIS-T и 100 танка от Гърция и Словакия, обяви в Литва немският министър на отбраната Кристин Ламбрехт, съобщи CNN. Освен това Германия ще сформира нова бронепехотна бригада, която при нужда може бързо да бъде прехвърлена в Литва, допълни Ламбрехт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25