Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Г-7 ще заседава извънредно за нови санкции срещу Русия

Киев, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна не може да бъде сплашена с ракетни удари, заяви във вечерното си телевизионно обръщение президентът Володимир Зеленски по повод масираните въздушни атаки срещу цялата страна. При ударите загинаха 19 души, а над 105 бяха ранени. В нощта срещу вторник Русия отново е атакувала с ирански дронове камикадзе Запорожка област и топлоелектрпоцентрала във Виницка област.

От военна гледна точка Русия не е постигнала нищо с ракетните удари, коментира съветникът на украинският президент Алексей Арестович. Атаката струва около 300 млн. долара, но щетите ще бъдат възстантовени след известно време или вече са възстановени и всичко това се прави, за да се задоволи кръга от военнолюбци около Путин, а за света става ясно, че няма с кого да преговаряме в Москва. Атаката само ще усили военната помощ за Украйна, допълни Арестович.

В телефонен разговор със Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън осъди руските ракетните удари и обеща да продължи да предоставя на Украйна необходимата за нейната защита подкрепа, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.Той също така е подчертал постоянния ангажимент на САЩ заедно със съюзниците и партньорите да продължат да налагат санкции срещу Русия и да държат Русия отговорна за нейните „военни престъпления и зверства“.


Еврокомисията работи по предоставянето през следващата бюджетна година на Украйна на помощ от около 1,5 млрд евро месечно, съобщи изданието “Politico“, "Предоставянето на краткосрочни облекчения в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна досега се извършваше ad hoc", е заявил финансовият комисар на ЕС Йоханес Хан.

Байдън заедно с останалите лидери на Г-7 ще проведат на 11 октомври видеоконферентна среща за обсъждане на "непоколебимия си ангажимент в подкрепа на Украйна", съобщи Белият дом. В срещата ще участва и украинският президент Зеленски. След форума е свикана и извънредна среща на групата „Рамщайн“ на страните оказващи военна помощ на Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ, че пречат на мирното решаване на конфликта в Украйна, защото искат стратегическото поражение на Русия, докато Москва била готова на преговори, но при изпълнението на нейните условия към Украйна, предаде REUTERS.САЩ и техните съюзници се доближиха до червената линия, продължавайки да “помпат“ Киев с оръжие, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05