Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците на Русия и Беларус остават без покана за откриването на 48-ия парламент

Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус у нас Никита Лешуков няма да получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след среща на парламентарно представените партии в парламента.

На въпрос на журналист, как ще бъде обяснено това решение на фона на държавния протокол, тя отговори, че "писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване няма. Преценка на страната-домакин е кой да бъде поканен. Съобразявайки се със становищата на политическите партии, от администрацията на парламента ще уведомят Министерството на външните работи, от където ще изпратят съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици - на Руската Федерация и на Беларус".

Йорданова посочи, че предложението на "Демократична България" е получило подкрепа от "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" и БСП са възразили срещу решението. От "Български възход" са изказали становище, че "трябва да се придържаме към общата европейска позиция".

По-късно от коалиция ГЕРБ – СДС предложиха народните избраници да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски, който да отправи видеообръщение към тях на живо по време на първото заседание на парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35