Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от 48-ия български парламент положиха клетва

Вежди Рашидов: Моля ви, колеги, мислете!

| обновено на 19.10.22 в 10:37
Снимка: БГНЕС

На тържествено заседание в присъствието на трима президенти, посланици и бивши и настоящи политици беше открито 48-ото Народно събрание. По традиция кратко слово произнесе най-възрастният депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. 

„Мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени“, заяви доайенът в парламента и призова колегите си за отговорност:

“Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети анатемосвани и пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Затова ви моля, колеги, мислете!”  

Вежди Рашидов подчерта, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но и че агресията ражда само агресия. “Така докога? Знаем също, че потънали в кризи и ежедневни проблеми, често губим посоката си”, добави той. 

Народните представители се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа, след което изслушаха химните на Република България и на Европа. Депутатите от партия “Възраждане” седнаха на банките си, когато започна “Одата на радостта”.  


И докато в парламента представителите на всички парламентарни групи произнасят своите речи, около сградата се бяха събрали две групи протестиращи.

Президентът Румен Радев: Надявам се Народното събрание да ни изведе от спиралата на политическата нестабилност 

“Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и на воля в тези трудни за България и Европа времена.”  

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите в 48-ото Народното събрание и им пожела да изведат страната от спиралата на политическата нестабилност. Той изтъкна, че са нужни разум и кураж, за да се състави правителство, което да намери решения на неотложни проблеми като бедност, ниски доходи, ръст на престъпността. 

“Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност – продължи държавният глава. – Днес това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, ускоряване на модернизацията на въоръжените сили. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приета програма за приоритетни инвестиционни разходи за Министерството на отбраната и проект за вторите осем самолета. Надявам се да бъдат разгледани в ускорен порядък и нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика.” 

Румен Радев изтъкна също, че държавният бюджет за 2023 г. трябва да бъде приет до края на годината. “Служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет”, добави той.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58