Обикновено есента е най-подходящият сезон за консервирането на зеленчуци за зимата. Именно тогава те са в изобилие и цените им са най-поносими. В България традицията за приготвяне на зимнина е особено популярна сега, когато несигурността и предупрежденията за тежка зима валят отвсякъде. А и българинът никак не обича изненадите и винаги гледа да задели по нещичко за черни дни. Още от края на септември цените на червените чушки и камбите тръгнаха нагоре, доматите за консерва, които миналата година не надвишаваха лев, сега са поскъпнали двойно. Готовите консерви, които успешно се доближават до любимата домашна продукция, също стават все по-недостъпни за средностатистическо семейство, което едвам покрива разходите за домакинството.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), индексът на тържищните цени се повишил с 31 % на годишна база, но това не отказва хората да правят зимнина, макар и по-малко от обикновеното. И ако допреди години туршиите се правеха по семейни рецепти, за да разнообразят зимната трапеза, то сега те са средство за оцеляване в икономическия и политически хаос в България.
Столичани, които през последните години се радваха на изобилието, предлагано на фермерските пазари от предприемчиви производители, сега също запретват ръкави, за да приготвят някоя друга консерва за зимата.
Сред най-предпочитаните есенни специалитети са печените червени чушки и капии, лютите чушлета и, разбира се, царската туршия. Последната, с хрупкавите моркови, камби, целина и карфиол, съчетава цяла гама от пробиотици, пребиотици и витамини – сигурна защита срещу "модерните" напоследък щамове. Туршиите се приготвят най-икономично, по отношение на електроенергията.
По-трудоемките зеленчукови изкушения като лютеницата, стават все по-нерентабилни за домашното производство, освен ако не се приготвят на дърва в старата печка на село.
От друга страна, заради целогодишното изобилие от плодове и зеленчуци, на българската трапеза все по често присъстват свежите салати, затова и домакините правят зимнина в по-малки количества. Тази година обаче около 80 - 90% от родните производители на оранжерийни зеленчуци не са засадили зимната си продукция. Като причина за това те посочват поскъпването на газта, пелетите и електричеството, които са се увеличили от три до четири пъти и не е сигурно дали няма да продължат да се повишават. За да избегнат евентуални фалити и похабяване на продукцията, производителите този път са предпочели да не рискуват.
А българинът, който постепенно забравя вкуса на родните зеленчуци, ще бъде принуден, естествено ако средствата му позволяват, да купува домати от Турция и Гърция, а от Сърбия и Македония аналога на домашно приготвената лютеница.
Снимки: БГНЕС, БНР- архив
В събота минималните температури ще са от 10 до 19°. В София ще е 10°. През деня ще е слънчево с купеста облачност следобед. На места в планинските райони в Южна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб, а в Дунавската равнина и умерен..
Поредица от срещи с представители на Държавния департамент и Департамента по енергетика на САЩ проведе българската делегация, водена от министъра на енергетиката Жечо Станков. Във фокуса на разговорите бяха задълбочаването на стратегическото..
Народното събрание избра за омбудсман Велислава Делчева, предложена от ГЕРБ-СДС. Тя беше избрана сред шестима кандидати със 123 гласа "за", 92 - "против", петима депутати се въздържаха. Делчева положи клетва в парламента. Мандатът ѝ е пет..
Сцената ги събира, този път в България, мястото е старопрестолната столица Велико Търново. Там си дават среща фолклорните състави, които пазят и..
Нова тенденция при фалшивите пари – най-много неистински банкноти вече има при купюрите от 100 лева с лика на Алеко Константинов, за разлика отпреди..
Най-големият международен граничен събор на Балканите в прохода "Кадъ Боаз" отново събра хиляди българи и сърби. Границата беше отворена в..