Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Светът не вярва на руските обвинения за "украинска ядрена бомба"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на руския военен министър Сергей Шойгу, че Киев е подготвил провокация с бомба с радиоактивни материали, т. нар. "мръсна бомба". Само Москва е способна да използва ядрено оръжие и щом обвинява предварително Киев, значи се готви да го направи, каза Зеленски, цитиран от UNIAN.

За 3 дни министрите на отбраната на Русия и САЩ проведоха втори телефонен разговор, съобщи Интерфакс. Преди това Сергей Шойгу говори с министрите на отбраната на Турция, Франция и Великобритания. Пред тях руският министър също обвини Украйна, че готви провокация с радиоактивна бомба.

"Министър Лойд Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви прессекретарят на Пентагона Пат Райдър.

Британският военен министър Бен Уолъс също отхвърли спекулациите на Шойгу и “предупреди да не се използват тези изявления като претекст за по-нататъшна ескалация", предаде REUTERS.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че украинците ще решат кога мирът е възможен. "Нека не позволяваме мирът да бъде заложник на руската мощ", заяви Макрон в реч пред благотворителната организация "Общността на св. Егидио", предада AFP. Пред стотици политически и религиозни лидери от цял свят Макрон призова Руската православна църква да не оправдава агресията и да се противопостави на войната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36