Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвийският министър на отбраната не разбира България и Унгария

Артис Пабрикс
Снимка: EPA/BGNES

Русия може да преразгледа отношенията си със секретариата на ООН при разследване за използваните дронове в Украйна, заяви постоянният представител на Москва в световната организация Василий Небензя. Украйна и западните и съюзници обвиниха Иран, че доставя на Русия дронове срещу Украйна и така нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Те настояват в Украйна да бъде изпратена мисия на ООН, която да разследва произхода на дроновете.

"Мирът може да бъде постигнат само чрез подкрепа на Украйна. Това е единственият шанс, който имаме за двете страни, за да преговарят", заяви новият италиански премиер Джорджия Мелони пред Сената преди вота на доверие към нейния кабинет.

Позицията на България и Унгария, които отказват да предоставят военна помощ за Украйна е неразбираема и „близка до предателство“, заяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в интервю за рускоезичната телевизия "Настоящее время" на Радио Свободна Европа. Пабрикс подчерта, че националният интерес на Латвия е Украйна да победи в конфликта и ако членове на НАТО и ЕС са против тази победа те "вървят срещу интересите" на Латвия.

Русия е концентрирала в Херсонска област значителни военни сили, които трудно могат да бъдат победени, каза украинският президентски съветник Алексей Арестович. Още 6 батальона са пристигнали в района, като вече са около 30. Според началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов руските части се готвят за градски боеве в Херсон, но руското отстъпление ще бъде ускорено, когато под украински контрол премине язовирът в Новая Каховка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30