Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвийският министър на отбраната не разбира България и Унгария

Артис Пабрикс
Снимка: EPA/BGNES

Русия може да преразгледа отношенията си със секретариата на ООН при разследване за използваните дронове в Украйна, заяви постоянният представител на Москва в световната организация Василий Небензя. Украйна и западните и съюзници обвиниха Иран, че доставя на Русия дронове срещу Украйна и така нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Те настояват в Украйна да бъде изпратена мисия на ООН, която да разследва произхода на дроновете.

"Мирът може да бъде постигнат само чрез подкрепа на Украйна. Това е единственият шанс, който имаме за двете страни, за да преговарят", заяви новият италиански премиер Джорджия Мелони пред Сената преди вота на доверие към нейния кабинет.

Позицията на България и Унгария, които отказват да предоставят военна помощ за Украйна е неразбираема и „близка до предателство“, заяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в интервю за рускоезичната телевизия "Настоящее время" на Радио Свободна Европа. Пабрикс подчерта, че националният интерес на Латвия е Украйна да победи в конфликта и ако членове на НАТО и ЕС са против тази победа те "вървят срещу интересите" на Латвия.

Русия е концентрирала в Херсонска област значителни военни сили, които трудно могат да бъдат победени, каза украинският президентски съветник Алексей Арестович. Още 6 батальона са пристигнали в района, като вече са около 30. Според началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов руските части се готвят за градски боеве в Херсон, но руското отстъпление ще бъде ускорено, когато под украински контрол премине язовирът в Новая Каховка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45