Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвийският министър на отбраната не разбира България и Унгария

Артис Пабрикс
Снимка: EPA/BGNES

Русия може да преразгледа отношенията си със секретариата на ООН при разследване за използваните дронове в Украйна, заяви постоянният представител на Москва в световната организация Василий Небензя. Украйна и западните и съюзници обвиниха Иран, че доставя на Русия дронове срещу Украйна и така нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Те настояват в Украйна да бъде изпратена мисия на ООН, която да разследва произхода на дроновете.

"Мирът може да бъде постигнат само чрез подкрепа на Украйна. Това е единственият шанс, който имаме за двете страни, за да преговарят", заяви новият италиански премиер Джорджия Мелони пред Сената преди вота на доверие към нейния кабинет.

Позицията на България и Унгария, които отказват да предоставят военна помощ за Украйна е неразбираема и „близка до предателство“, заяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в интервю за рускоезичната телевизия "Настоящее время" на Радио Свободна Европа. Пабрикс подчерта, че националният интерес на Латвия е Украйна да победи в конфликта и ако членове на НАТО и ЕС са против тази победа те "вървят срещу интересите" на Латвия.

Русия е концентрирала в Херсонска област значителни военни сили, които трудно могат да бъдат победени, каза украинският президентски съветник Алексей Арестович. Още 6 батальона са пристигнали в района, като вече са около 30. Според началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов руските части се готвят за градски боеве в Херсон, но руското отстъпление ще бъде ускорено, когато под украински контрол премине язовирът в Новая Каховка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35