Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Георгиев събира в книга традициите, паметта и идентичността на българите в Украйна и Молдова

Снимка: БГНЕС

Етнологът Галин Георгиев избра навечерието на Деня на бесарабските българи – 29 октомври, за да потопи мнозина в блажената атмосфера на спомените и, връщайки се мислено сред сънародниците ни в Бесарабия, да изживее всичко отначало. На премиерата на своята книга “Традиции, памет, идентичност на българите в Украйна и Молдова” той каза: “Не просто проучвахме, а влизахме в домовете на хората и сядахме на трапезата”.

Вече 25 години ученият от Института по етнология и фолклористика на БАН изследва българските общности и групи в историко-културните области Бесарабия, Таврия, Приднестровието и селищата край Одеса, където те съжителстват от близо 200 г. с други етнически групи – украинци, молдовци, руснаци, евреи, немци. И винаги, по думите му, отнася със себе си много истории и спомени за хора, разговори, съдби.

Уви, жестоката война на територията на Украйна слага своеобразен край на тези наши проучвания – заявява Галин Георгиев. – След всяка война културата, социалните отношения вече са различни и това се вижда и след Първата, и след Втората световна, когато възникват много промени във всекидневния живот на хората. Не смея да го нарека закономерен завършек, но и сега някакъв цикъл се затваря. Разбира се, ще се отвори нов, който няма да бъде същият.”

Галин Георгиев добавя, че една от най-големите ни и стари български диаспори зад граница в момента е обърнала поглед към България и тази общност от около 500 хил. души очаква помощ и съчувствие от прародината.

Българската държава трябва да помага на Украйна, защото е нечувано това, което се случва – продължава той. – Това е една агресия от страна Руската федерация, която с нищо не е оправдана и обяснима. В тази ситуация сънародниците ни трябва да чувстват нашата подкрепа.”

Ученият е категоричен, че страната ни трябва да последва примера на европейските държави и да изпрати оръжие на Украйна. Иначе, като съпредседател на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец” и заедно с членовете на организацията дава скромна дан, участвайки в хуманитарни акции за носене на храна и медикаменти в Украйна и помагайки на бежанци у нас. Едно от споделените добри дела е настаняването на около 30 души в база на СУ “Св. Кл. Охридски” в столичния кв. “Княжево” – жест на съпричастност, но и на благодарност за проявената сърдечност.

Никога няма да забравя тяхното страхотно извънредно гостоприемство и отдадеността им на труда – разказва Галин Георгиев за гостуванията си сред бесарабските българи. – Българската поговорка “Залудо работи, залудо не стой” в Бесарабия, в Таврия, във всички територии на бившия Съветски съюз, в които се срещат българи, е изпълнена докрай. Няма да забравя и невероятната привързаност към род, семейство и традиции, защото обичаите, празниците, българските песни за тях не са просто екзотика – те съответстват на времената отпреди 200 г., когато са ги пренесли. Всичко това за тях е вътрешна семейна опора – да оцеляват, да общуват – включително с другите. Културата в бесарабските села все още е толкова силна, че може да присвои етнически другото и да го направи свое.”

Българки от Бесарабия пред православния храм „Свето Преображение Господне“, гр. Болград, Украйна  Снимка: Асен Великов

Галин Георгиев може да разказва до безкрай истории – как снахите от съседни молдовски или украински села стават българки, защото научават езика и правят милина (тамошното име на баницата); как бесарабският българин казва, че ще те почерпи и вади единствено бутилка с вино, защото думата все още отвежда към средновековното значение на виночерпец; как баба Дока Дюлгер от село Дивитлий посреща гостите от прародината с нова премяна, защото са й оказали голям “пачьот”.

Сега обаче в Украйна убиват хора и всички трогателни спомени са застинали в безвремието. Дали някой ден ще бъдат съживени като предадена традиция и опит, никой не може да предрече. Особено ако се окаже, че и след тази война – както след безброй други, нищо вече няма да бъде както преди.

Снимки: Диана Цанкова, БГНЕС, Асен Великов

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александра Торлакова от Лас Вегас и музите за творческата ѝ душа

Александра Торлакова е новата звезда на българската общност в Лас Вегас. Макар да е едва на 23, и само от две години да живее и работи отвъд Океана, родената в София художничка вече се е вписала в артистичните среди на този американски град...

публикувано на 08.05.24 в 17:20
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25