Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Георгиев събира в книга традициите, паметта и идентичността на българите в Украйна и Молдова

Снимка: БГНЕС

Етнологът Галин Георгиев избра навечерието на Деня на бесарабските българи – 29 октомври, за да потопи мнозина в блажената атмосфера на спомените и, връщайки се мислено сред сънародниците ни в Бесарабия, да изживее всичко отначало. На премиерата на своята книга “Традиции, памет, идентичност на българите в Украйна и Молдова” той каза: “Не просто проучвахме, а влизахме в домовете на хората и сядахме на трапезата”.

Вече 25 години ученият от Института по етнология и фолклористика на БАН изследва българските общности и групи в историко-културните области Бесарабия, Таврия, Приднестровието и селищата край Одеса, където те съжителстват от близо 200 г. с други етнически групи – украинци, молдовци, руснаци, евреи, немци. И винаги, по думите му, отнася със себе си много истории и спомени за хора, разговори, съдби.

Уви, жестоката война на територията на Украйна слага своеобразен край на тези наши проучвания – заявява Галин Георгиев. – След всяка война културата, социалните отношения вече са различни и това се вижда и след Първата, и след Втората световна, когато възникват много промени във всекидневния живот на хората. Не смея да го нарека закономерен завършек, но и сега някакъв цикъл се затваря. Разбира се, ще се отвори нов, който няма да бъде същият.”

Галин Георгиев добавя, че една от най-големите ни и стари български диаспори зад граница в момента е обърнала поглед към България и тази общност от около 500 хил. души очаква помощ и съчувствие от прародината.

Българската държава трябва да помага на Украйна, защото е нечувано това, което се случва – продължава той. – Това е една агресия от страна Руската федерация, която с нищо не е оправдана и обяснима. В тази ситуация сънародниците ни трябва да чувстват нашата подкрепа.”

Ученият е категоричен, че страната ни трябва да последва примера на европейските държави и да изпрати оръжие на Украйна. Иначе, като съпредседател на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец” и заедно с членовете на организацията дава скромна дан, участвайки в хуманитарни акции за носене на храна и медикаменти в Украйна и помагайки на бежанци у нас. Едно от споделените добри дела е настаняването на около 30 души в база на СУ “Св. Кл. Охридски” в столичния кв. “Княжево” – жест на съпричастност, но и на благодарност за проявената сърдечност.

Никога няма да забравя тяхното страхотно извънредно гостоприемство и отдадеността им на труда – разказва Галин Георгиев за гостуванията си сред бесарабските българи. – Българската поговорка “Залудо работи, залудо не стой” в Бесарабия, в Таврия, във всички територии на бившия Съветски съюз, в които се срещат българи, е изпълнена докрай. Няма да забравя и невероятната привързаност към род, семейство и традиции, защото обичаите, празниците, българските песни за тях не са просто екзотика – те съответстват на времената отпреди 200 г., когато са ги пренесли. Всичко това за тях е вътрешна семейна опора – да оцеляват, да общуват – включително с другите. Културата в бесарабските села все още е толкова силна, че може да присвои етнически другото и да го направи свое.”

Българки от Бесарабия пред православния храм „Свето Преображение Господне“, гр. Болград, Украйна  Снимка: Асен Великов

Галин Георгиев може да разказва до безкрай истории – как снахите от съседни молдовски или украински села стават българки, защото научават езика и правят милина (тамошното име на баницата); как бесарабският българин казва, че ще те почерпи и вади единствено бутилка с вино, защото думата все още отвежда към средновековното значение на виночерпец; как баба Дока Дюлгер от село Дивитлий посреща гостите от прародината с нова премяна, защото са й оказали голям “пачьот”.

Сега обаче в Украйна убиват хора и всички трогателни спомени са застинали в безвремието. Дали някой ден ще бъдат съживени като предадена традиция и опит, никой не може да предрече. Особено ако се окаже, че и след тази война – както след безброй други, нищо вече няма да бъде както преди.

Снимки: Диана Цанкова, БГНЕС, Асен Великов

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44