Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата Movember набира популярност и в България

Международната инициатива Movember или т.нар. месец на мустака, става все по-популярна и у нас, отбелязва БТА. Наименованието идва от австралийската разговорна дума за мустак – „Мо“, съчетана с „November“ – месецът, когато мъжете оформят мустак или не се бръснат. Идеята на кампанията е да се привлече вниманието върху рака на простатата и други злокачествени заболявания при мъжете. Сред мъжете, които редовно поддържат брадата или мустаците си, се наблюдават и такива, които специално си пускат мустаци през ноември, заради инициативата, коментират столични бръснари. В международната инициатива, която в последните години се организира и в България (mustak.eu) се включват и болници с безплатни прегледи.

Всяка година, в страната ни се диагностицират близо пет хиляди мъже с рак на простатата, сочат данните на Българското онкологично научно дружество, а през 2020 г. ракът на простатата е най-често диагностицираният рак в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28